Heilige nachten

Tijd van rust en bezinning

Op kerstavond beginnen de twaalf heilige of ook wel dertien heilige nachten genoemd. Deze periode wordt ook wel ‘de dagen buiten de tijd’ genoemd.
De laatste nacht is de nacht van 5 naar 6 januari. De Twaalf Heilige Nachten die volgen op de kerstnacht laten het zonnejaar van 365 dagen aansluiten op het (kortere) maanjaar van de twaalf manen cyclus.

In deze tijd is alles in de natuur in ruste. De tijd staat ook letterlijk stil. De zon komt deze tijd op hetzelfde tijdstip op en gaat op het zelfde tijdstip onder. De sapstromen van de bomen staan stil. De hele natuur is in ruste. Daarom is het een mooi moment om mee te gaan met de natuurlijke stroom en zelf ook tot rust te komen. Tot bezinning.

Het is een mooie tijd om in contact te gaan met jezelf en de cyclus van de natuur. Ook in de tijd dat de natuur zich terug trekt is het fijn om naar buiten te gaan en contact te maken met een boom, een vogel of eekhoorn. Het helpt je enorm om tot jezelf te komen als je realiseert dat je onderdeel bent van de natuur.

Je kunt het wat rustiger aan doen, wat meer tijd nemen voor jezelf. Nog meer bewust zijn van je bron en je binnen wereld. In deze tijd kun je opladen en tot rust komen. Meer tijd voor wandelen in de natuur. Meer tijd voor creativiteit. Vanuit rust en ontspanning ontstaat ruimte, licht en creativiteit en daarmee energie.

Ik wens je een mooie tijd toe.