Nog meer voorjaarskruiden

Ik was eerder vandaag in het bos en de vogels zijn al zo druk in de weer. De specht liet zijn lokroep horen op zoek naar een partner, magisch. Vele kruiden die nog zichtbaar waren in januari hebben nu even een tik gehad van de vorstperiode. Maar zeker niet alle. Veldkers en Paarse dovenetel zijn nog volop te zien. Vorige keer had ik het even kort over speenkruid wat zijn kopje al even liet zien, die is nu echt veel te zien. Fluitenkruid laat zich zien en ook de eerste van de looksoorten Kraailook.

Zoals ik al eerder schreef zitten voorjaarskruiden boordevol vitaminen en mineralen. Ze werden vroeger graag in gerechten gebruikt om na de winter de vitaminen en mineralen aan te vullen. Van Veldkers heb ik al een heerlijke pesto gemaakt en de groene blaadjes van Speenkruid zijn heerlijk bij een omelet of op een broodje kaas.

Speenkruid

Speenkruid vind je nu vooral in het bos, onder bomen en veelal in de (bos)tuin. Nu is het vooral nog groen en straks barst het van de gele bloemetjes. Dat geeft mij altijd een heerlijk voorjaarsgevoel, zo’n geeltapijt in de tuin. Sommige mensen zien het als onkruid, het is nogal een woekeraar. Het leuke is dat ie zich na de bloei weer terugtrekt. Dus rond mei/ juni zie hem niet meer terug. De plant heet Speenkruid omdat het worteltje op een speen lijkt. Vroeger werd het ook gebruikt bij aambeien. Nu wordt vooral het blad gegeten (voor de bloei!). Ik gebruik het zelf als toekruid, lekker in een salade en heerlijk bij een omeletje.

Kraailook

Een onopvallende plant, als je niet goed oplet denk je dat het gras is. Kraailook laat zich als eerste van de look soorten zien, het komt in december/ januari al op. Het is familie van de Bieslook en Daslook. Kraailook lijkt vooral op bieslook.
Kraailook is ook echt een voorjaarskruid met de vitaminen A en C en mineralen als kalium, calcium en fosfor.
Het is net als andere looksoorten een antioxidant. Het kruid ondersteund bij het verlagen van cholesterol, bij aderverkalking en is bloeddruk regulerend. Daarnaast ondersteunt het bij spijsverteringsproblemen en helpt de eetlust te verbeteren.

Echt een kruid om lekker op te knabbelen, in een salade, bij een pastagerecht (wel aan het einde pas toevoegen) of natuurlijk op je boterhammetjes met kaas.