Terwijl ik dit zit te schrijven schijnt de zon en dan krijg ik gelijk al de lente in mijn hoofd in deze tijd van het jaar. Wat leuk is dat de natuur er toch ook al een klein beetje zo over denkt. De allereerste voorjaarkruiden laten zich namelijk al zien. Hoe heerlijk is dat!
De eerste voorjaarskruiden die zich over het algemeen laten zijn zijn Veldkers en Paarse dovenetel. Vaak volgen dan daarna speenkruid en de looksoorten. Hondsdraf is ook al weer te zien op het moment.
Het leuke van voorjaarskruiden is dat ze boordevol vitaminen en mineralen zitten. Ze werden vroeger graag in gerechten gebruikt om na de winter de vitaminen en mineralen aan te vullen. Ikzelf vind het heerlijk om nu alweer wat lekkere verse groene blaadjes over een gerecht te doen of op een broodje met kaas. Een wilde kruidenvoorjaarspesto is ook heerlijk.
Veldkers bevat vitamine A, C en D en de mineralen Ca, Fe, Mg en Zwavel. Daarnaast ook nog bitterstoffen die goed zijn voor hart- en bloedvaten en goed voor de spijsvertering zijn. Er zitten ook mosterdglycosiden in dat proef je ook, het is een lekker pittig kruidje.
Het plantje begint als een rozet en schiet later door in een stengel met bloempjes. Deze bloempjes worden houwtjes (zaaddoosjes). Je kunt het hele plantje eten ook de zaaddoosjes (die zijn het pittigst).
Het is een kruid wat je lekker veel kunt eten om je weerstand weer omhoog te brengen en is ondersteunend als je in het voorjaar een reinigingskuur doet. Het helpt bij de spijsvertering. Het kruid wordt ook wel een vergeten groenten genoemd omdat het echt een boost geeft na de winter en ook als een soort spinazie gegeten kan worden.
Energetisch helpt het plantje je te aarden en geeft het rust en kracht.
De paarse Dovenetel is al sinds de IJzertijd in ons lang gevonden. Later werd het plantje ook geplant in de moestuin en als groente gebruikt. Eeuwen geleden werd de Paarse dovenetel al gebruikt om de levensenergie te verfrissen en het hart op te vrolijken en dat doet het plantje nog steeds. Ook in dit plantje zitten vitaminen en mineralen en het werkt op het zenuwstelsel, ze geeft rust en ontspanning in het hoofd en het maakt blij.
Je kunt een aftreksel als thee drinken, je kunt het toevoegen aan een salade of lekker door een pasta doen. Het zou een licht laxerende werking hebben (heb ik zelf nog niet ervaren) maar wees voor de zekerheid even voorzichtig met de hoeveelheden die je gebruikt.